Turkiskt bad / Hamam
Om du åker till Turkiet bör du inte missa att besöka ett Hamam – det traditionella Turkiska badet.
Hamam hittar du på de flesta orter i Turkiet, de har en lång tradition som sträcker sig enda tillbaka till det bysantinska riket. De ärvde denna tradition i sin tur från Romarna. Baden har även spridit sig runt om i Europa genom korsfararna. Hamam blev även med tiden en del av islam, eftersom det är en tradition för muslimer att tvätta sig innan bönestunden. Flera Hamam är således byggda tätt intill moskéer. Hamam-byggnaderna är oftast ett vackert inslag i den turkiska arkitekturen. Ett av de mest kända och kanske det vackraste heter Cemberlitas hamami som byggdes 1584 i Istanbul.
Dessa traditionella bad var även en social samlingsplats, med olika avdelningar för män och kvinnor.
Lite historia
Under den Ottomanska perioden var hamam en väldigt viktig del av vardagslivet, speciellt för kvinnor eftersom deras frihet att röra sig i samhället överallt annars var väldigt begränsad. Det gick till och med att se vilken samhällsklass en kvinna kom från på hennes utstyrsel i badet. De som var riktigt förnäma hade högklackade trädtofflor, vackert utsirade tvålkoppar, silverkärl och exklusiva tyger som de draperade sig med i badet.
Här kunde kvinnorna umgås på ett otvunget sätt, de masserade varandra, samtalade, skämtade och skrattade. Det var även i hamam som man firade bruden med mat, musik och dans. Det var så pass viktigt för kvinnorna med hamam att om en man förbjöd sin hustru att gå dit gav det henne rätt att skilja sig. Skilsmässa var annars strängt förbjudet för kvinnor att ta ut och var förenat med fara för livet.
Hur går det till?
Hur det går till på ett hamam kan skilja sig lite mellan de olika badhusen, bland annat ordningen på behandlingarna kan skifta något. Det alla har gemensamt är att badet består av tre olika rum för de olika tvagningarna.
Vanligtvis brukar det gå till så här:
Den första sessionen börjar med att man får en pestemal, ett färgglatt skynke som man lindar runt kroppen. Man går aldrig omkring naken som i en svensk bastu. Många har även badkläder under skynket. Sedan får man även ta på sig de traditionella trädtofflorna, nalins, för att undvika det blöta golvet. Efter det går man in i ett medelvarmt rum där varmluft sprutar ur väggarna, efter det går man in i det hetaste rummet, hararet. Det är oftast byggt i marmor och i rummets mitt står den så kallade navelstenen. På den ligger man innan skrubbningen för att man ska börja svettas och huden ska öppna porerna.
Efter att man blivit skrubbad följer skumtvätten och massagen, resultatet blir en härligt ren, mjuk och ljusrosa hud. Ska man besöka ett hamam på semestern bör det ske innan man fått en solbränna och definitivt aldrig om man bränt sig i solen.
Hamam i Sverige
Hamam i Sverige har inte funnits särskilt länge men nu kan man alltså även njuta av dessa uppfriskande bad även här i vårt avlånga land.
Det allra första öppnade 2004 i Arvika och heter kort och gott ”Arvika hamam”. Det är unikt på det sättet att det är byggt med material som endast kommer från trakten. 2006 öppnade man det första riktigt turkiska hamamet i Stockholm på Lidingö. Det heter ”Blue hamam” och bedrivs som ett hotellhamam på Blue Hotel. I skrivande stund finns det ytterligare två hamam inom Sveriges gränser, ett i Örnsköldsvik som heter ”Mamina Hamam” och ett i Upplands väsby utanför Stockholm som heter ”Hamam Oriental”. Alla är väl värda ett besök!
Hamam som present
Varför inte ge bort en upplevelse på ett Hamam i present? På Livit.se kan du beställa en skön hamamupplevelse för två i Stockholm. I den ingår förutom själva hamam badet även snacks, lån av badtofflor och badhandduk samt meze- tallrik och massage.
När man besöker ett äkta hamam får man en annorlunda upplevelse. Du och en vän får träda in i en avslappnande miljö av vatten, värme och ånga. Värmen, ångan och fukten gör er avslappnade i kroppen, befriar er från spänningar och ökar cirkulationen.