Hemmaspa

Det är kanske inte alla som har varken råd eller tid att åka iväg en hel weekend eller ens över dagen till ett spa eller en spa-ort. Då kan det vara fint att tänka på vad man kan göra hemma, det är hur enkelt som helst att fixa sig själv ett litet hemma-spa. Du behöver inte åka någonstans utan får en lugn avslappnad stund i hemmet. Allra bäst fungerar det förstås om du har ett badkar men det är inte nödvändigt.

Idag finns det flera butiker i olika prisklasser som säljer produkter att använda hemma, det finns lerinpackningar av flera olika slag, ansiktsmasker, badoljor och allt annat man kan behöva. Bland annat kan man köpa attiraljer till hemma-spa på Body shop eller Lush, dessutom går det i de flesta skivhandlar att köpa skivor med avslappningsljud eller musik som du kan lyssna på när du gör dina behandlingar. Dessutom kan du enkelt och billigt göra flera saker helt själv med ingredienser från kylskåpet och skafferiet.

Det optimala spabadet hemma – en egen pool

Den lyxigaste spaavdelningen hemma inkluderar ju självklart en egen pool. Tänk dig att gå upp från sängen, glida i morgonrocken för att sedan ta en simtur i den egna poolen. I Sverige bör du fundera på om du ska ha poolen inomhus eller utomhus. En pool inomhus kräver oftast en utbyggnad, men går att kombinera med bastu och en härlig regndusch. Den poolen går också att använda året om. En uppvärmd pool utomhus används generellt maj-augusti. Lite beroende på var i Sverige du bor och om poolen är isolerad som tex. Thermopool. Andra alternativ fungerar hela året, och som inte kräver lika mycket plats, är att köpa en badtunna eller ett utespa.

spa hemma 1024x574 - Hemmaspa
Är inte detta drömmen? En egen pool hemma?

Men det går bra utan egen pool också

Det går att göra en hel del med ett badkar hemma, du kan bland annat tillverka egna bad-behandlingar med några enkla få medel.

Du kan till exempel göra ett ”Jordgubbsbad” som både mjuk- och rengör hela kroppen. Det du behöver till detta är; 500 gram jordgubbar, 1 deciliter vispgrädda, 4 deciliter vatten och 1 tesked olivolja. Mixa samman alla ingredienserna och häll sen blandningen i ett hett bad, du kommer verkligen känna i hela kroppen hur skönt det är och lukten från jordgubbarna ger en härlig känsla av sommar.

Ett så kallat ”saltbad” verkar uttorkande på huden och är bra för dig med fet hy, klåda och irritation. Det stimulerar även blodcirkulationen och mjukar upp musklerna. Det enda du behöver göra är att tappa upp ett hett bad och tillsätta en deciliter salt i vattnet. Behöver du däremot ett riktigt fuktgivande bad kan det vara en idé att göra ett så kallat ”Honugsbad”. Då behöver du; 1 deciliter honung, 1 tesked vaniljextrakt och lite olivolja. Blanda ihop ingredienserna och häll dem i ett hett bad. Du kommer direkt märka att huden blir mjuk och spänstig efteråt.

Ansiktsmasker

Den absolut enklaste formen av ansiktsbehandling i hemmet är en ångbehandling, det är bara att koka upp en lagom mängd vatten och hälla i en skål. Sedan lutar du ansiktet över skålen och lägger en handduk över huvudet. Blir det för varmt är det bara att släppa in lite luft då och då men se till att sitta i alla fall tio minuter.

Vill man däremot göra en ansiktsmask är det inte alls svårt, en typ som är fantastisk för torr hy är en så kallad ”Avokadomask”. Då behöver du 1 halv avokado och lite avrunnen naturell yoghurt. Mosa samman avokadon med den avrunna yoghurten till en jämn smet, applicera i ansiktet och låt den verka i ca en kvart, sedan sköljer du med ljummet vatten. En annan riktigt bra ansiktsmask som du lätt gör själv är den så kallade ”Bananmasken”. Den fungerar jättebra på de flesta hudtyper, du behöver då 1 banan, 1 matsked havregryn och 1 matsked honung. Stöt havren i en mortel och mosa bananen i en skål, blanda sedan samman allt med honungen och gör en jämn smet. Applicera på lite fuktig hud och låt den verka i en kvart, skölj sedan med ljummet vatten och badda lätt med en handduk för att få huden torr igen.

spa smoothies 1024x575 - Hemmaspa
Glöm inte att lyxa till spa-eventet hemma med till exempel smoothies

Spa – stämning

Det är alltså inte alls särskilt svårt att göra sig ett spa hemma, förutom det du kan tillverka själv finns det en mängd färdiga produkter att köpa lite överallt. En del kan du till och med hitta i matbutiken. Men för att få den rätta stämningen kan det vara bra att tänka på en del saker.

När du ska slappna av ordentligt är det viktigt att inte vara i ett rum med TV till exempel, även om den inte är på kan den vara ett störande moment för dig. Om det inte är möjligt att flytta på den eller att vara i ett annat rum kan du täcka över den med ett lakan eller en duk tillexempel. Sätt på musik som är avslappnande, undvik gärna musik med text och sång eftersom det kan påverka dig negativt.

Stearinljus har en välkänd lugnande effekt, badar du så kan du tända några värmeljus runt badkaret. Om du inte är väldigt överkänslig för dofter kan det vara en idé att tända lite rökelse, men tänk då på att det ska vara lugnande dofter som patchuli och liknande. Lavendel har en erkänd lugnande effekt på de flesta.

Något som kan vara bra att tänka på är också det att för många färger i ett och samma rum kan uppröra, enkel inredning i det rum du ska ha ditt hemma-spa i ger en mer avstressande och skön känsla som gör att du verkligen kan njuta.